MUTABAKAT KOMİTESİ

29 Ocak 2025

Mutabakat Komitesi Nedir?
5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununa tabi odalar arasında veya bu odalar ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki odalar arasında üye kayıt zorunluluğu bakımından çıkacak anlaşmazlıkları çözümlemek üzere il ve ilçelerde mutabakat komiteleri kurulur. Bu komiteler anlaşmazlıkları, ilgili mevzuat çerçevesinde çözüme kavuştururlar. Mutabakat komiteleri; anlaşmazlıkları çözümlemek üzere, İl ve ilçelerde mülkî amirin başkanlığında ya da görevlendireceği kişinin başkanlığında ilgili odaların ve birliğin birer temsilcisinden oluşur.

Başvuru Nasıl Yapılır?
Ticaret İl Müdürlüğüne şahsen veya vekili aracılığıyla veyahut evrakların aslı posta yoluyla gönderilerek başvurulur.

Başvuru için Gerekli Belgeler Nelerdir ?
Esnaf ve Sanatkâr Odaları Arasında veya Esnaf ve Sanatkâr Odaları İle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Bünyesindeki Odalar Arasında Üye Kayıt Zorunluluğu Bakımından Çıkacak Anlaşmazlıkları Çözümlemek Üzere Oluşturulan Mutabakat Komitelerinin Çalışma Usul ve Esaslarına İlişkin Tebliğin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası gereğince talep edilen belgelerin tamamı.
 
Mutabakat komitesi kararına aşağıdaki belgeler esas teşkil eder. (Tebliğ 6/3 madde)  
 
1.  Vergi kaydına ilişkin belgeler,
2.  Sicil kaydını veya ticaret sicili kaydını gösterir belge,
3.  Kanuna tabi oda veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki oda kaydını gösterir belge,
4. İşyeri seyyar olanlar için ikametgâh belgesi,
5.  Kanuna tabi odalar ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki odalar arasındaki uyuşmazlıklarda işletmenin yıllık alış ve satış tutarı ile gayri safi iş hasılatını gösterir belgeler.
6. Şahsın esnaf sicil ile ticaret siciline aynı anda kaydı bulunması durumunda, 2 ve 3 ncü maddelerdeki belgeler istenilmektedir.
 
Esnaf/Tacir ayırımına ilişkin kararlar nasıl verilir?
Mutabakat Komitesi kararları; 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, Esnaf ve Sanatkar Sicili Yönetmeliği ile ilgili mevzuat ve yürürlükteki Esnaf ve Sanatkar ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulu Kararına uygun olarak alınır.

Mutabakat Komitesi Kararlarının Sonuçları
İlgili tebliğin 9 uncu maddesinin,  
 
 (2) Komite kararlarına karşı itiraz ilgililer tarafından kararın kendilerine tebliğinden itibaren on gün içinde yetkili Asliye Hukuk Mahkemesine yapılır. Mahkemenin kararı kesindir. Süresi içinde itiraz yolunun kullanılmaması durumunda da komite kararı kesinleşir.
(3) Kesinleşmiş kararlar sekretarya tarafından kesinleşme tarihinden itibaren üç gün içinde Bakanlığa, ilgili sicil müdürlüğüne/müdürlüklerine, kararın taraflarına ve karara konu şahıs ya da şahıslara gönderilir.
(4) Karar, uyuşmazlığa konu şahsın sicil kayıtlarında değişiklik yapılmasını gerektirdiği takdirde, ilgili sicil müdürlükleri, kesinleşen komite kararının kendilerine ulaşmasından itibaren üç gün içinde kayıtlarında gerekli işlemi yapmak zorundadırlar.
(5) Oda kaydının silinmesini gerektiren durumlarda silme işlemi aidat borcunun bulunmaması şartına bağlanamaz.
(6) Karara esas teşkil eden hususlarda değişiklik olmadan aynı kişi ile ilgili olarak aynı konuda yeni bir karar alınamaz.
(7) İlgili tebliğde belirtilen yetki kurallarına ve usule aykırı komite kararları geçerli değildir.
 
Mutabakat Başvuru Öncesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifinden kredi kullanan esnafların ticari faiz işlenmemesi için kredinin tamamını kapatması gerekmektedir.
Başvuru Dilekçe Örnekleri
  1. Esnaf Odasından Ticaret Odasına geçiş için dilekçe örneği
  2. Ticaret Odasından Esnaf Odasına geçiş için dilekçe örneği
  3. Esnaf Odasından Esnaf Odasına geçiş için dilekçe örneği
  4. Esnaf Odası ve Ticaret Odasına aynı anda kaydı olup bir odayı sildirmek için dilekçe örneği